[2020-05-05]

Även i en tid då vården utsätts för extrema prövningar, är det viktigt att regionerna inte sänker garden i säkerhetsfrågor. Den signalen gav inrikesminister Mikael Damberg nyligen.

Publiceringen av en ny grundläggande brandskyddsutbildning mitt i coronakrisen kan därför tyckas vältajmad. Kraven på utbildningen har formulerats av en arbetsgrupp med brandskyddsexperter från tio regioner. På flera sätt har gruppen här flyttat fram positionerna.

Att förflytta patienter med hjälp av evakueringsmadrass är en del av brandskyddsutbildningen. Foto: Jens Klevje

Nya rekommendationer

Glöm “rädda, varna, larma, släck”. Under årtionden har det varit mantrat och prioriteringsordningen för brandskyddsarbetet i den svenska vården. I den nya utbildningen läggs fokus istället på det förebyggande arbetet och att medarbetaren i största möjliga mån själv ska anmäla och åtgärda brister i brandskyddet. Om det trots allt börjar brinna, är uppmaningen att vara aktiv och själv försöka släcka.

-Vi vill att du ska göra som hemma, kolla varför brandlarmet går. Hemma springer du inte ut och väntar på att räddningstjänsten ska komma, förklarar Roger Alf, säkerhetssamordnare på Region Sörmland som medverkar i utbildningen. Sök igenom lokalerna, om du upptäcker en brand, agera med släckutrustning.

Nytt tilltal

Målet är att engagera och motivera kursdeltagarna. Många av de traditionella pekpinnarna har lagts åt sidan. Upplevelsen ska i stället närma sig den som en engagerad brandskyddsexpert skulle kunna ge på arbetsplatsen. Den personen är i utbildningen brandingenjör Malin Tindberg som i sin roll ger pedagogisk vägledning i olika miljöer och situationer.

Att gå igenom den digitala utbildningen tar ca 30 minuter och den följs av ett kunskapstest.